
We wtorek, 21 lutego 2023 r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego w Zielonej Górze odbyło się Forum Producentów Produktów Regionalnych, organizowane przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego.
Wsłuchanie się w potrzeby producentów, wyznaczenie kierunków działań oraz poznanie problemów środowisk lokalnych i regionalnych twórców – to niektóre zagadnienia wtorkowego Forum. Najważniejsze jednak było to, że po dłuższej przerwie znów udało się spotkać w szerszym gronie. To ważne dla producentów regionalnych.
Głos producenta jest dla LCPR niezwykle ważny
Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego działa na rzecz propagowania producentów z województwa lubuskiego, podkreślając walory wytwarzanych przez nich produktów. W tym celu organizowanych jest szereg działań promocyjnych, szkoleniowych o przesłaniu merytorycznym oraz wydawane są publikacje. Głos producenta jest dla LCPR niezwykle ważny, ponieważ nadaje kierunek odpowiednim działaniom promocyjnym. Forum Producentów Produktów Regionalnych dało możliwość poznania specyfiki wielu branż, w których działają lubuscy wytwórcy oraz możliwość zaproponowania sposobów na ich dalszą promocję czy wymianę doświadczeń wśród innych producentów.
Samorząd województwa wspiera działania LCPR
Wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn podkreślał, że Forum zorganizowane zostało dla producentów produktów regionalnych. – Chcemy wszyscy razem zapoznać się z problemami, kierunkami działań i potrzebami producentów produktów regionalnych. Nadeszły czasy trudne, najpierw pandemia, a potem wojna na Ukrainie. Powstał bazarek i zaczęto sprzedaż internetową. Jest coraz większe zainteresowanie, aby spożywać zdrową żywność. Cieszymy się, że jesteście aktywnymi uczestnikami spotkań, dożynek, wizyt studyjnych – mówił wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. Podziękował uczestnikom za przybycie i złożył deklarację, że Zarząd Województwa Lubuskiego będzie wspierał działania Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.
Tradycja jest ważna
Przewodniczący Sejmiku Województwa Lubuskiego Wacław Maciuszonek zaznaczył, że od dawna jest fanem produktów regionalnych i zdrowego życia. Mówił o branży mięsnej, w której kiedyś próbował swoich sił. – Zajmuję się tym zagadnieniem dość długo. Staram się szukać dobrych i zdrowych produktów. Największym problem jest brak surowca, pewnie nie we wszystkich branżach. Całkowicie popieram pana wicemarszałka, że trzeba jechać w świat, nawet do Japonii. Niech pan nie żałuje środków na wpieranie tego przedsięwzięcia. Tradycja jest ważna i pamiętajcie, że macie wsparcie Sejmiku – zadeklarował przewodniczący.
To ważne, że na mapie Lubuskiego pojawiło się LCPR
Prezes LIR Stanisław Myśliwiec przypomniał, że Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego powstało, kiedy Lubska Izba Rolnicza zamierzała przenieść swoją siedzibę. – Był to czas, kiedy nie można było sprzedawać produktów przygotowanych w gospodarstwach. Nasze województwo jest bogate w tradycję, z dziada pradziada znamy i chcemy ją przekazywać. Centrum jest bardzo sprawnie zarządzane. Jest to fala wznosząca, to dobry kierunek. Inicjatorem powołania jednostki był wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn – mówił prezes LIR. – To nie jest produkcja na skalę masową. Dziękuję wam za wytrwałość, za to, że podjęliście się tego trudnego kierunku.
Dzień z wicemarszałkiem
W wydarzeniu uczestniczył wójt Krzeszyc Stanisław Peczkajtis, którego obecność nie była przypadkowa, bo była wygraną w licytacji na rzecz tegprocznego Finału WOŚP. Licytacja dotyczyła dnia z wicemarszałkiem Stanisławem Tomczyszynem i osiągnęła kwotę 3 200 zł. Wójt nie ukrywał, że jest mile zaskoczony ciepłym przyjęciem i dniem wypełnionym wydarzeniami. Podczas konferencji podzielił się swoimi doświadczeniami, przypomniał, że przez 40 lat prowadził z żoną gospodarstwo rolne. – Reprezentuję gminę Krzeszyce, która jest rozdrobiona, średnie gospodarstwo rolne ma powierzchnię 15 hektarów. Na terenie naszej gminy nie mamy zarejestrowanego żadnego produktu, ale myślę, że niedługo to się zmieni. Zaczęliśmy doceniać produkcję niszową, naturalną. Zdrowa żywność przekłada się na nasze zdrowie. Cieszę się, że w Lubuskiem powstało Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego, bo to miejsce, które skupia producentów regionalnych z całego regionu – mówił wójt Krzeszyc Stanisław Peczkajtis.
Takie były początki
Dyrektor LCPR Jacek Urbański przypomniał początki powstania jednostki. – Przez te 4 lata poznaliśmy się i zorientowaliśmy w waszych potrzebach. To wyjazdy do powiatów, gdzie odbywały się pierwsze rozmowy. Cieszymy się, że z LCPR zaczęliście tworzyć markę Lubuskiego, 4 lata za nami i wiele ważnych wydarzeń – mówił dyrektor.
Przypomniał o I Forum Producentów Produktów Regionalnych, które odbyło się 13 marca 2019 r. Celem tego wydarzenia było zapoznanie się z problemami środowiska lokalnego i regionalnego oraz twórców, a także wyznaczenie kierunków działań. Odbyły się branżowe panele dyskusyjne, wyłoniono kandydatów na członków Rady Programowej oraz przedstawiono wnioski z obrad. Wśród nich znalazły się: zainicjowanie współpracy między producentami z tej samej branży, organizacja dyżurów eksperckich i szkoleń, promocja produktów w samorządach, tworzenie specjalnych stref do promocji regionalnych produktów, aplikacja na telefon wraz ze szlakiem produktów regionalnych. Wyjazdy do innych krajów, regionów w celu współpracy oraz wskazania możliwych dróg rozwoju, edukacja społeczeństwa, spotkania z dietetykami zachwalającymi walory produktów regionalnych.
Wspólnie możemy więcej!
Forum było także okazją, aby poznać pracowników Lubuskiego Centrum Produktów Regionalnych. Każda z pań miała okazję przedstawić tematykę i obszar, którymi się zajmuje.
Marta Forszponiak – kierownik w LCPR wyraziła zadowolenie, że pod koniec tego roku będzie obchodzone 5-lecie LCPR. Podkreślała, że Centrum obejmuje 14 branż oraz zachęcała do wypełnienia ankiety na stronie LCPR i dołączenia do grupy producentów rolnych. W grupie jest siła i razem możemy więcej! – mówiła.
Za przykład podała możliwość zaistnienia w publikacjach, co tydzień przygotowywana jest prasówka o możliwościach dofinansowania, poradach eksperckich i szkoleniach. – Za chwile ruszą szkolenia wiosenne. Prowadzimy Akademię Producenta – porady prawne, porady z zakresu rachunkowości i podatków oraz podatków w rolnictwie.
Patrycja Jaworska mówiła o działaniach na rzecz środowiska pszczelarskiego, m.in. o środkach finansowych na doposażenie Związków Pszczelarzy w materiały promocyjne i edukacyjne – ule edukacyjne, peleryny, kalendarze. W ubiegłym roku w marcu zorganizowano konferencje pszczelarską w MZL w Zielonej Górze, we wrześniu odbyło się III Lubuskie Miodobranie w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze, a w październiku II konferencja pszczelarska. „Rarytas Lubuski w kuchni” – inicjatywa odbywająca się w latach 2021-2022, w ramach której zorganizowano 10 spotkań w 8 powiatach na terenie województwa lubuskiego (Żary, Gorzyca, Drągowina, Cigacice, Solniki, Lubiechnia Wielka, Mierzęcin, Dąbie, Sulechów, Nowe Kramsko). Każde spotkanie było inne i wyjątkowe. Łącznie powstało 50 filmów, które można obejrzeć na stronie LCPR. Na ten rok planowane są 4 spotkania w ramach Rarytasu.
Justyna Gray, która odpowiedzialna jest w LCPR za wydawnictwa oraz przygotowanie grafik (w publikacjach znajdują się przepisy, ciekawostki o tym, jak powstaje dany produkt), wspomniała także o akcji „Wpieraj Lubuskich Producentów. Kupuj lokalnie”. W ramach tej inicjatywy wydano ponad 250 certyfikatów, odbyły się 3 edycje i oddano 800 głosów na 70 producentów.
Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego pragnie dotrzeć do jak największej ilości odbiorców, promując produkty regionalne, wytwarzane na terenie naszego województwa. Działań mających na celu propagowanie żywności oraz rękodzieła lokalnego jest wiele. Jednym z nich jest mapa „Nawigator Lubuski”. To druga edycja publikacji, a ilość producentów, którzy zostali w niej zawarci, zwiększyła się aż trzykrotnie. W Nawigatorze Lubuskim znaleźli się producenci branż: pszczelarskiej, piekarniczej, mięsnej, produktów rybołówstwa, produktów ekologicznych, produktów mlecznych, napojów, dziczyzny, dań gotowych, olejów, warzyw i owoców, a także właściciele agroturystyki oraz rękodzielnicy. Zobacz więcej o Nawigatorze Lubuskim
Pamela Iwańczak mówiła o współpracy z lubuskimi łowczymi, a Anna Kołłątaj-Sobolewska o projektach unijnych, przypominając, że w tym czasie zorganizowano 6 wydarzeń międzynarodowych w ramach projektu unijnego dotyczącego udziału w zagranicznych targach i misjach zagranicznych.
Jak skutecznie promować produkt w internecie
W trakcie Forum Producentów Produktów Regionalnych uczestnicy mieli możliwość wysłuchania wykładów połączonych z warsztatami dotyczącymi m.in. fotografii produktu regionalnego czy skutecznych form reklamy w internecie. Praktyczne wskazówki, dotyczące działalności opartej na produktach regionalnych zaprezentowali również lubuscy producenci, współpracujący z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego. Była możliwość udziału w dyskusji, poświęconej skutecznej promocji, wpływającej na rozwój producentów regionalnych.
Dodatkowo więcej informacji o działalności LCPR, a także zadaniach prowadzonych przez środowisko łowieckie i pszczelarskie można było uzyskać przy stoiskach promocyjnych.
Przed Forum odbyła się konferencja prasowa, podczas której Stanisław Tomczyszyn – Wicemarszałek Województwa Lubuskiego podkreślał, że ważne jest, aby zdrowa żywność była na naszych stołach. W imieniu zarządu województwa podziękował organizatorom Forum – dyrektorowi i pracownikom LCPR za to, że udało się po kilku latach przerwy zorganizować II Forum. – Samorząd wspiera działania LCPR i wspiera promocję lokalnych producentów. Warto też posłuchać problemów tych producentów, regionalnych twórców, trzeba zobaczyć, jakie są ich potrzeby i wyznaczyć kierunki rozwoju – mówił wicemarszałek.
Anna Chinalska – Radna Województwa Lubuskiego przypomniała, że jeszcze w poprzedniej kadencji Sejmiku Województwa Lubuskiego, radni docenili to, że w Lubuskiem mamy wiele różnych smaków i produktów regionalnych. Wówczas zdecydowali jednogłośnie o utworzeniu LCPR. W 2018 r. powołano nową jednostkę i oficjalnie nowe centrum rozpoczęło działalność 1 października 2018 r. – To był strzał w dziesiątkę. Instytucja istnieje od 4 lat i wiele się działo w sferze produktu regionalnego – targi, wystawy, szkolenia, wydawnictwa. Centrum buduje pozytywny wizerunek Lubuskiego jako miejsca przyjaznego przedsiębiorcom i wspierającego naszych producentów – mówiła radna. Zachęcała do odwiedzenia powiatu krośnieńskiego, gdyż na gości czeka tam wielu producentów regionalnych. Zobacz więcej tutaj
Jacek Urbański – Dyrektor Regionalnego Centrum Produktu Regionalnego wyraził zadowolenie, że po przerwie udało się znów spotkać się w większym gronie. Zapowiedział, ze Forum będzie okazją, aby porównać to, co udało się zrobić przez te 4 lat. – Poznaliśmy się trochę bardziej z producentami, mamy ich więcej w województwie lubuskim. Pandemię udało nam się z nimi bardzo dobrze przetrwać, wielu z nich się rozwinęło. Przeniesiono sprzedaż z bezpośredniej do internetowej. Rada programowa pomagała wybierać tematy – mówił dyrektor.
Przewodniczącą Rady Programowej LCPR jest Grażyna Dereń. – Rada została powołana po to, aby służyć i reprezentować nas w LCPR, żeby korzystać z doradztwa i fachowej pomocy. W momencie kiedy powstało LCPR i rada programowa, przyszedł trudny czas ze względu na pandemię covid i zakres prac był ograniczony. Czas ten został wykorzystany na szkolenia. Jestem czynnym rolnikiem i od kilku lat zajmuję się częścią agroturystyczną, aby nasze kulinarne dziedzictwo reprezentować na zewnątrz. Były u mnie grupy z Górnego Śląska, Dolnego Śląska i Wielkopolski. Byli zachwyceni, że mamy taki podmiot. Jesteśmy jedyni w kraju – mówiła przewodnicząca Rady Programowej.
Zadanie realizowane było w ramach projektu RPLB.01.04.01-08-0002/20 pn. „Promocja gospodarcza województwa lubuskiego poprzez organizację i udział w krajowych i zagranicznych misjach gospodarczych – druga edycja” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Lubuskie 2020, Działanie 1.4. Promocja regionu i umiędzynarodowienie sektora MŚP, Poddziałanie 1.4.1. Promocja regionu i umiędzynarodowienie sektora MŚP – projekty realizowane poza formułą ZIT.
Powiązane wiadomości
- LCPR zaprasza do urzędu marszałkowskiego na Forum Producentów Produktów Regionalnych
- Nawigator Lubuski: poznajcie z nami bliżej mapę lubuskich producentów!
- ,,Rarytas Lubuski w kuchni” – to była niezwykła podróż po smakach regionu
- Delikatesy małych producentów
- Wspieraj lubuskich producentów, kupuj lokalnie
- Lubuskie smakuje tradycją
- Regionalni producenci potrzebują wsparcia
Źródło: https://www.lubuskie.pl/wiadomosci/20028/lubuscy-producenci-produktow-regionalnych-spotkali-sie-na-forum-