Te smaki i zapachy to my – UM Zielona Góra

Te smaki i zapachy to my
To już oficjalne. Długi weekend zapowiada się wyjątkowo! Podczas dzisiejszej konferencji prasowej Gospodarz Miasta i organizatorzy Dni Otwartych Piwnic Winiarskich zaprosili na spacery i degustacje. Między 16 a 19 czerwca drzwi otworzy 19 zielonogórskich piwnic, w których będziemy odkrywać tajemnice i smaki Zielonej Góry.
 
 

  
 
Sala Szeptów przy ul. Sowińskiego wraca na mapę zielonogórskich atrakcji winiarskich. Jeszcze do niedawna straszyła zapachem stęchlizny i obecnością wszelkiej maści klamotów. Dziś można wziąć tu głęboki oddech i ze swobodą się przespacerować. A jest po czym! XIX-wieczna piwnica po odgraceniu okazała się całkiem sporym pomieszczeniem! – Niezwykle cieszy mnie przywracanie do życia wartościowych miejskich przestrzeni. Mamy się czym pochwalić – komentuje (bynajmniej nie szeptem) Janusz Kubicki, prezydent Zielonej Góry.
 

– Obecny wygląd piwnicy zawdzięczamy przede wszystkim zaangażowaniu naszych pracowników, a nie nakładom finansowym – mówi Rafał Bukowski, dyrektor Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej. – Sześciu pracowników działało przez dwa miesiące. Uzupełniali tynki w jednych miejscach, ale również zbijali je w innych, by odsłonić efektowne cegły. Wszystkie prace odbywały się w porozumieniu z konserwatorem zabytków.
W pomalowanej na biało przestrzeni znalazły miejsce również dwie kadzie fermentacyjne i imponujących rozmiarów beczka. – To XIX-wieczne drewno dębowe kryje kawałek ciekawej historii Zielonej Góry. Beczka i kadzie pochodzą z dawnej wytwórni koniaku Raetscha – wyjaśnia Krzysztof Sikora, prezes Zakładu Gospodarki Komunalnej, który był odpowiedzialny za transport eksponatów i doprowadzenie przestrzeni do ładu.
Po liftingu Sala Szeptów wdziera się przebojem na listę 19 piwnic winiarskich, które między 16 a 19 czerwca zostaną otwarte dla zielonogórzan. – Serdecznie zapraszamy! Podczas Dni Otwartych Piwnic Winiarskich wskrzesimy naszą lokalną tradycję. Liczymy, że pogoda dopisze. Ciepłe czerwcowe wieczory sprzyjają degustacji i spacerom – zapowiada J. Kubicki.
A będzie co degustować! Na dodatek piwnice gwarantują idealne warunki przechowywania trunku. To za sprawą stałej temperatury. – W każdej piwnicy będzie się prezentowała jedna, dwie, a nawet trzy winnice – zapowiada Bartłomiej Gruszka z Fundacji Tłocznia, współorganizator imprezy. – Wstęp do wszystkich piwnic jest bezpłatny, natomiast za samą degustację trzeba już zapłacić.
Zielonogórzanie i turyści mogą zdecydować się więc na sam spacer albo na stronie www.abilet.pl zakupić pakiet degustacyjny. W cenie karnetu jest 16 (wersja podstawowa) lub 32 (wersja max) porcji degustacyjnych wina (po 40 ml). Można wykorzystać je w jednej piwnicy, można w wielu. Karnet jest ważny podczas wszystkich dni trwania imprezy. Odbiór pakietów degustacyjnych (na podstawie zakupionych biletów) będzie odbywał się na stoisku Fundacji Tłocznia przez wszystkie dni trwania imprezy. Stoisko będzie się znajdowało na deptaku, przy pomniku Bachusa. Początek wydawania pakietów 16 czerwca o godz. 10.00. Pakiet degustacyjny zawiera kieliszek z grawerem, zawieszkę na szyję, w której można go schować, naklejki, które można zamienić na wino, mapę z zaznaczonymi piwnicami winiarskimi i ich historią oraz długopis.
Smakosze mogą również zdecydować się na zakup pojedynczej lampki wina w wybranej piwnicy. W takim przypadku rozliczamy się bezpośrednio z winiarzem.
Jedną z atrakcji Dni Otwartych Piwnic Winiarskich będą wycieczki winobusami na winnice połączone z degustacją wina. Do wyboru jest pięć takich wyjazdów. Czeka Winnica Julia, Winnica Miłosz w Łazie, Winnica Pod Wieżą, Winnogóra – Winnica w Ogrodzie i Winnica Żelazny.
– Dni Otwartych Piwnic Winiarskich doskonale wpisują się w tegoroczne obchody 800-lecia Zielonej Góry i 700-lecia uzyskania praw miejskich – komentuje prof. Czesław Osękowski, który stoi na czele komitetu organizacyjnego jubileuszu. – Przed nami realizacja jeszcze wielu projektów związanych z winiarską historią miasta. W planach jest między innymi powstanie Zielonogórskiego Szlaku Winiarskiego, kontynuacja remontu piwnic należących do miasta, założenie winnicy czy budowa tarasu widokowego na tyłach Domu Pomocy Społecznej przy ul. Słowackiego.
Na razie jednak skupiamy się na Dniach Otwartych Piwnic. W oczyszczeniu kubków smakowych przed degustacją pomoże woda z cytryną. Zwiedzaniu piwnic będą towarzyszyć koncerty, konkursy i wystawy.
Lista piwnic i winnic, które pokażą się podczas Dni Otwartych Piwnic Winiarskich 16-19 czerwca:
1. Wodna 32 – piwnica Johanna Jeremiasa Seydela – MIŁOSZ
2. Stary Rynek 1 – Winiarnia Bachus – WINNE TARASY
3. Sobieskiego 14 – JazzKino – VAE SOLI
4. Jedności 10 – Hotel Reichsadler – SAINT VINCENT
5. Jedności 3 – piwnica Försterów – CANTINA, POD WINNĄ GÓRĄ
6. Plac Słowiański 26 – WINNOGÓRA
7. Grottgera 1 – SAGANUM
8. Grottgera 3 – FOLWARK PSZCZEW, OD NOWA
9. Grottgera 23 – JAKUBÓW, POD LUBUSKIM SŁOŃCEM
10. Sikorskiego 6 – Dom Stanów Ziemskich – MARCINOWICE
11. Park Sowińskiego – piwnica Ernsta Mühle – POD LIPĄ, STARA WINNA GÓRA, TROJAN
12. Sowińskiego 3 – Sala Szeptów – KINGA, ŻELAZNY
13. Wrocławska 7 – piwnica Carla Engmanna – JULIA, SENATOR, SŁONECZNE TARASY
14. Nowa piwnica na Wzgórzu Winnym – EQUUS
15. Palmiarnia – piwnica Augusta Gremplera – HIKI, POD WIEŻĄ
16. Kupiecka 4 – ŁUKASZ, MILSKO
17. Plac Matejki 20 – piwnica Alexandra Krumnowa – ARIS
18. Plac Matejki 2 – piwnica Gustava Seelera – MOZÓW, WZGÓRZA CISOWSKIE
19. Kupiecka 22 – piwnica Ernsta Theodora Franke – MIĘDZYPOLE, NA LEŚNEJ POLANIE
 
 

Obrazek domyślny
Urząd Miasta Zielona Góra